Sesiapa yang pernah menjejak kaki ke Sarawak mesti tahu pasal sayur midin. Ini kisah mengenai Midin.
Midin adalah sejenis sayuran jenis paku pakis yg tumbuh meliar di kawasan semak/hutan/tepi jalan. Midin tak bole ditanam kerana ia tumbuh meliar di kawasan yang lembap. Midin yang baru dipetik mampu bertahan 48jam sahaja sebelum dimasak. Selalunya midin dimasak goreng belacan, goreng biasa, goreng ikan bilis & dicampur dalam masakan lemak.
Sekali dah makan pasti hendak makan lagi. Wahhh... nak dekat setahun saya tak makan midin. Really misssss the taste!!
Ni pula midin yang diambil oleh cik-to-be-puan Surie. Saje je nk jeleskan kamek di Layang tok! haishhhhh!!!
u noe wat... midin yg sue tangkap gambar tu mmg tak di layan sampai ktrang dah habis makan... sebab semngat nak habiskan butter prawn n ketam masak kicap.. pergghhh.. kecian midin tu.....
ReplyDeleteMIDIN TU BUKANNYE PUCUK PAKU KER
ReplyDeleteMCM SAYUR TU JEK
ceh..takpe. sue bw intan pegi tempat seafood ni tau. intan nk makan seafood n midin
ReplyDeletemidin tu jenis dr pucuk paku. sedapppppppp